A kamilla ezért nem csodaszer

A kamilla ezért nem csodaszer | Keresztényhírek nem csak keresztényeknek
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A közösségi oldalakon tucatszámra jönnek szembe olyan cikkek, amelyeknek hitelessége finoman szólva nincs rendben. A rákot már milliónyi csodaszer gyógyítja, az úgynevezett gyógyszermaffia pedig mindezt elhallgatja. Hangnemünk most szarkasztikus, pedig mindez nagyon szomorú: az efféle téves információk életekbe kerülhetnek. Lássuk, hogyan lehet felismerni ezeket!

Legyen gyanús az olyan oldal, ahol:

  • Az üzemeltetőről nincs információ.
  • Az oldal nem a megszokott .hu vagy .com-ra végződik, hanem .info, .net, .org-ra.
  • Az írásoknak nincs beazonosítható szerzőjük.
  • A cikkek címei szenzációt, leleplezést ígérnek.
  • Az oldal tele van boltokban, patikákban nem kapható termékek reklámjaival.
  • Az oldalon azonnal fölpattan az ablak, amely azt kéri: a szájtot lájkoljuk Facebookon.
  • A cikkekben ellenőrizhetetlen szakértők nyilatkoznak.

A lakosság közel kétharmada az interneten néz utána az egészségügyi problémáknak; a tünetei alapján szóba kerülő vizsgálatokról, kezelési lehetőségekről onnan gyűjt információt. Még azt megelőzően, hogy orvosát egyáltalán felkeresné, tanácsot kérne gyógyszerésztől vagy bárkitől, aki ért az adott témához. Hogy a diagnózis felállításáig három emberből kettő ezt teszi, nemcsak feltételezés, hiszen már felmérések is – egyebek mellett az a reprezentatív kutatás, amelyet a Szinapszis készített itthon 2015 nyarán – rámutattak. A gond ezzel, hogy az interneten hemzsegnek az álhírportárok, illetve az olyan szenzációhajhász oldalak, amelyeknek egyetlen célja van: olyan termékeket a betegekre sózni, amelyek hagyományos boltokban és patikákban nem véletlenül nem kaphatóak.

Vadászat a betegekre

Az interneten olyan féligazságok, egészségügyi tanácsok is keringnek, amelyek kifejezetten ártalmasak. Ezeket muszáj valahogy elkülöníteni az értékes tartalmaktól. Az például intő jel, ha a cikk már első ránézésre hatásvadász vagy éppen ócsárolja az orvosokat. A kemoterápiánál sokszor hatékonyabb csodaszerek, a veszélyesnek kikiáltott gyógyszerek ugyancsak klasszikus felütései az ilyen írásoknak. Szintén gyanúsak az olyan cikkek, amelyek feltűnően szívhez szólóak, beteg gyereket helyeznek középpontba azzal, hogy csakis valamilyen csodaszer – például B17 vitamin – segítségével gyógyulhatnak meg, amelyeket pedig nehéz beszerezni és nem támogatják használatukat az orvosok.

A rémhírterjesztés és a hergelés klasszikus eszköz: lényege, hogy az emberi pszichére hat. Nem is kicsit: a pszichológiai kutatások bő fél évszázadon át nem foglalkoztak az érzelmekkel, mert nem tudták, miképpen lehet ezeket kutatni. Az utóbbi 25-30 évben viszont már vannak erre is eszközök, a kutatások pedig meglepő eredményt hoztak: kiderült, hogy az érzelmek még a leginkább racionális, logikus gondolkodásban is alapvető szerepet játszanak. Az érzelmekre, indulatokra építő cikkeknek jellemző sallangjaik is vannak: ilyenek a “semmihez sem értő” orvosok, az “információkat direkt visszatartó” gyógyszercégek jellegű közlések. Klasszikus kifejezés a “gyógyszermaffia” és a “gyógyszerlobbi” is.

Folyamatos kérdések

Az internetes oldalakról az álhírek, tévinformációk olyan szinten dőlnek, hogy külön blogok is foglalkoznak velük. Legismertebb a Ködpiszkáló, amely 2011 óta, tehát már hat éve működik. “A blog amiatt indult, mert az ismerőseimtől folyamatosan érkeztek a kérdések: mindig engem kerestek akkor, amikor furcsa információkkal találkoztak, tőlem tudakolták, hogy igazak-e. Egy idő után annyira sokan kerestek ugyanazzal, hogy jobbnak láttam nem telefonon vagy levélben válaszolni, hanem inkább blogban leírni a dolgokat -” mondja dr. Csupor Dezső farmakognóziai szakgyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem docense.

Blogja azóta is igyekszik eloszlatni a tévhiteket, bár ahogy a gyógyszerész fogalmaz: ha valaki az internetes keresőbe beír egy-egy felkapott egészségügyi témát, ma is nagy eséllyel fog hülyeségeket találni. Emiatt is fontos, hogy a hiteles és nem hiteles oldalak között a laikusok is megtanuljanak különbséget tenni. Csupor Dezső azokra a cikkekre különösen felhívja a figyelmet, amelyek fogyasztói beszámolókra épülnek. Ezzel a cégek a felelősséget próbálják meg hárítani, hiszen ha termékükről nem ők hazudnak, hanem “fogyasztók” zengnek róluk ódákat, akkor már a hatóságok is nehezebben tudnak velük szemben fellépni.

Kutatások útvesztője

Nem megbízható egészségügyi információk néha még komoly oldalakon is megjelennek. Ez esetben nem szándékos csúsztatásról van szó, pusztán arról, hogy egy kutatást nem megfelelően értelmeznek. Annak például rendszeresen komoly hírértéke van, hogy egy-egy gyógynövényhatóanyaga gyógyszer-alapanyag lehet – és ez jogos is, hiszen ezen a területen is folyamatosak a kutatások, az eredményeknek pedig nagy tudományos jelentősége van.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Keresztény Hírek

Author Keresztény Hírek

More posts by Keresztény Hírek