Sport

A triatlonista katolikus pap és a jezsuita párbeszéde a sport és a lélek kapcsolatáról

A triatlonista katolikus pap és a jezsuita párbeszéde a sport és a lélek kapcsolatáról | Keresztényhírek nem csak keresztényeknek
„Amikor véget ér az emberi erő...” címmel beszélgetett Szigeti László, az Embertárs folyóirat főszerkesztője kérdéseire válaszolva a sport és a lélek kapcsolatáról Dióssy Iván katolikus pap, triatlonista és Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója február 16-án a Loyola Caféban.
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

„Amikor véget ér az emberi erő…” címmel beszélgetett Szigeti László, az Embertárs folyóirat főszerkesztője kérdéseire válaszolva a sport és a lélek kapcsolatáról Dióssy Iván katolikus pap, triatlonista és Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója február 16-án a Loyola Caféban.

 

Az Embertárs ökumenikus lelkigondozói és mentálhigiénés folyóirat Testestől-lelkestől: sport és spiritualitás című tematikus számához kapcsolódva rendeztek beszélgetést a jezsuita Párbeszéd Háza kávézójában, a Loyola Caféban, melyben Szigeti László főszerkesztő kérdései mentén vallott a test és lélek, mozgás és spiritualitás kapcsolatáról Dióssy Iván katolikus pap, triatlonista, a Veszprémi Főegyházmegye Vaszar községének plébánosa és Sajgó Szabolcs jezsuita, a Párbeszéd Háza igazgatója.

A beszélgetés kiindulópontja Loyolai Szent Ignácnak a Lelkigyakorlatok elején megfogalmazott párhuzama volt: „Mert amiként a sétálás, gyaloglás és futás testgyakorlat, ugyanúgy lelkigyakorlatnak mondható minden tevékenység, amely a lelket előkészíti és alkalmassá teszi arra, hogy eltávolítson magától minden rendetlen hajlamot, és miután azokat eltávolította, keresse és megtalálja az isteni akaratot, hogy életét aszerint rendezze és e lélek üdvösségét elnyerje.”

 

Dióssy Iván az ignáci párhuzamhoz kapcsolódva a triatlon versenyére – 180 kilométer biciklizés, maraton, 3,8 kilométer úszás – visszaemlékezve arról beszélt, számára miként vált imádsággá a futás: egy éven át készült a megmérettetésre, szerettei, barátai várták a célban, ám a maratoni táv felénél úgy érezte, ő „kész”. Ekkor kezdte imádkozni a Jálics Ferenc lelkigyakorlataiból  megismert Jézus-imát, és sprintelve ért be a célba. A futás során tapasztalta meg, hogy amikor véget ér az emberi erő, Isten a segítségünkre siet.

 

Sajgó Szabolcs ifjúkori gyaloglásaira visszaemlékezve hasonló megtapasztalásról számolt be: „Tizenhat-tizenhét évesen gyakran előfordult, hogy egyszerűen nyakamba vettem a várost, órákon át gyalogoltam. A befelé fókuszálás, a mozgás, a minden elengedése segítettek hozzá, hogy hazataláltam, magamhoz találtam, és vissza tudtam térni a tanuláshoz, a munkához.” A jezsuita szerzetes az El Caminót végigjárva is hasonló „erős megtapasztalást” élt át: „Az ember közel kerül magához, a szeretetteihez, azokhoz, akiket utál, általában mindenhez és mindenkihez. A gyaloglásban azt az egyszerűséget lehet megtapasztalni, amelyben közel jön az emberhez annak az üzenete, hogy minden egy. Közel lehet kerülni a középponthoz, ahol mindenki otthon van.” Sajgó Szabolcs elmondta, az El Caminón „a minden elengedésében, a tér és idő folyamatos mozgásában egy mély, mozdulatlan egyszerűséget” tudott megtapasztalni.

A mélypontokon való átlendülést segítő lehetőségekről beszélgetve Dióssy Iván a test és lélek kapcsolatából indult ki. „A lelkem is fut és a testem viszi” – fogalmazott. Keresztény emberképe azt tanítja, az ember szellemi lélek, akinek teste van. Egység. Spiritualitása teszi lehetővé, hogy alul és felül is tudja múlni önmagát, és a spiritualitás révén át tudja lépni a materiális korlátokat. Hangsúlyozta ugyanakkor a testben való lét örömét, a test szeretetének, tiszteletének és gondozásának felelősségét.

 

Sajgó Szabolcs test és lélek kapcsolatáról szólva a szemlélődő imának arról az élményéről beszélt, hogy a figyelem „elsivatagosítása” során a testi reflexek, melyek a testi valóság problémáit elnyomták,  kezdenek fellazulni, mögöttük előjönnek a lelki problémák. „A szemlélődő imádságnak megvan az ígérete, hogy a fizikai tisztulás, gyógyulás az egészséget is helyre tudja állítani, megélhető benne a test és lélek egysége.” Sajgó Szabolcs Alekszandr Tvardovszkijt idézte: kell a test, hogy megkerüljön a lélek. Ha bármelyikkel baj van, az a másikat is érinti, teljesen egységben vagyunk. A jezsuita szerzetes szerint sok keresztény beszűkülten gondolkodik a testről, pedig ha lélekben kinyílunk, a test is kezd kinyílni. Ezt megvilágosodásnak mondja a kereszténység, más vallások másként nevezik, de ugyanarról szól.  A tisztuláson átment emberben „fellélegeznek a zsigerek”, és másként kezd létezni. A megvilágosodás nem pusztán az agyunknak szól, az látható dolog. Akik ráfeledkeznek a titokra, azoknak az arcuk, szemük kezd légiesebb lenni. Azt, hogy a test ajándék, mindennapi életünkben is meg tudjuk tapasztalni. Nem megszabadulni kell testtől, hanem megtisztulni, megvilágosodni, akkor kerül helyére a test – mondta a jezsuita.

A beszélgetésben még szóba került, hogyan segített Dióssy Ivánnak felépülni az alkoholbetegségből a mozgás, a futás. Húsz évvel ezelőtt szabadult meg a szenvedélytől, ekkor kezdetben pozitív kompenzációt jelentett számára a futás, bizonyítani akarta, hogy képes talpra állni. A ma már spirituális segítőként Leányváron, alkoholproblémákkal küzdő papokkal foglalkozó Dióssy Iván „szabadon, örömmel, szeretettel” fut és él. Ezt nem küzdelemmel, akaraterővel érte el, azt vallja, hogy élete kegyelem. Soha nem a testi, fizikai teljesítményért fut, elsődleges számára a lelki feltöltődés.

Dióssy Iván azáltal, hogy vonzó példát ad – 1997 óta húsz maratont futott, megcsinálta a triatlont – a mozgást mindenkinek ajánlja. Kiemeli a rendszerességet, a kezdőknek közösségi oldalakon ajánl segítséget, ahol azok kedves emberek motiválására, tanácsaira számíthatnak.

 

Sajgó Szabolcs a jezsuita gyakorlatot említette hasonlóan ösztönző példaként: a rendi életforma része a heti rendszerességű szabadnap, amit a szerzetesnek pihenésre, testi kikapcsolódásra kell fordítani.

„Nem a futáson van a hangsúly, hanem általában a mozgáson. Aki nem tud futni, biciklizhet vagy úszhat is. De egy hosszabb séta is nagyon jót tesz, szép, tiszta gondolatokhoz segít hozzá” – zárta gondolatait Dióssy Iván.

 

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.