Miért rossz ötlet randizni egy nem kereszténnyel?

Total Views : 140
Zoom In Zoom Out Késöbb olvasom Print

A legtöbb tinédzser életében az első randi egy várva várt esemény. Viszont nekünk, keresztényeknek ez nem is olyan egyszerű kérdés, mivel nem csak azzal vagyunk elfoglalva, hogy mi esik jól vagy mitől sikerül jól egy randi, hanem számunkra legalább ilyen fontos kérdés az, hogy vajon Istennek tetszik-e amit csinálunk vagy sem.

Egy nem keresztény fiúval vagy lánnyal való randevú biztosan az olyan dolgok közé tartozik, amely nem igazán szolgálja Isten dicsőségét. Ennek számos oka van, nézzünk meg néhányat ezek közül, hogy miért kellene inkább egy olyasvalakivel kezdened, akivel a hitedet is meg tudod osztani.

Ha egy nem kereszténnyel randizol… nem fogod tudni megosztani a legfontosabb értékeidet

Keresztényként rendelkezünk jónéhány olyan alapvető értékkel, melyek az életünk középpontját képezik. Az egyik ilyen dolog, hogy gyakran helyezünk másokat magunk elé. Talán ez még akkor is pozitívum is lehet egy randevún, ha a másik fél nem keresztény. De van néhány olyan értékünk is, melyek ilyenkor inkább hátrányoknak számítanak.

 

 

Ilyen keresztény érték például az, hogy a hívők rendszeresen összejönnek Istent dicsőíteni, Bibliát tanulmányozni vagy barátkozni. Esélyes, ha egy nem kereszténnyel kezdesz el járni, akkor mindezeket mindketten nem fogjátok magatokévá tenni és neked keresztényként ez nagy nehézséget fog okozni. Rendszeresen nehéz döntési szituációkban találod majd magad – kihagyod az ifi összejövetelt és lógsz egyet a barátoddal, barátnőddel, vagy inkább a párodnak okozol csalódást és inkább mégiscsak elmész? Mindez elkerülhető, ha olyasvalakivel jársz, akinek ugyanaz a fontos, mint neked.

Ha egy nem kereszténnyel randizol… a szexuális vágyakkal való harc sokkal keményebb lehet

A legtöbb ember számára természetes, ha elérték a megfelelő kort (ez a kor országonként és személyenként persze változó), hogy a randevú célja igazából az együtt hálás. Így ha egy nem kereszténnyel randizol, a legtöbbjük arra számít, hogy előbb-utóbb lefekszetek egymással. Ha a házasságod számára meg akarod őrizni a tisztaságod, ez azért elég kemény kihívás.

Még ha képes is vagy elmagyarázni, hogy pusztán csak találkozgatni akarsz nem pedig a másikkal lefeküdni, a kísértés pillanatában valószínűleg te leszel az egyedüli, aki a sürgetésnek, hogy menjetek tovább, megpróbál ellenállni… Ennek az esélyét pedig csak úgy tudod csökkenteni, ha olyasvalakivel találkozgatsz, aki legalább annyira mint te tisztának akarja megőrizni magát (és téged!).

Ha egy nem kereszténnyel randizol… a házasságod sokkal nehezebbé válhat

Ha egy nem kereszténnyel kezdesz és aztán össze is házasodtok, három lehetőségetek van. Az első, hogy az életedet a párod meggyőzésével töltöd el, megpróbálod rávenni, hogy legyen ő is keresztény, folyamatosan olyan dolgokkal ostromolva melyek az értékrendetekben különböznek. A második, hogy a párod is kereszténnyé lesz (bár az a szomorú helyzet, hogy ez ritkán fordul elő). A harmadik, hogy végül feladod a hitedet azért, hogy megmaradjon köztetek a békesség.

Érdemes végiggondolnod azt is, hogy mindez milyen hatással lesz a gyermekeitekre. Amikor az apa mond valamit, de az anya teljesen mást gondol, a srácok összezavarodnak, szükségképpen csapdába kerülnek mivel valamelyik oldalra kell állniuk. Mégis, hogyan fogjátok felnevelni őket? Fognak járni vasárnap iskolába vagy ifjúsági csoportba? Meg fognak tanulni imádkozni és Bibliát olvasni?

A világ azt mondja, „csak egy randi! Ne törődj a házassággal!” De a keresztények tudják, hogy egy találka még nem jelenti az út végét és a kapcsolatok mindig valahova vezetnek. Ha mégis belevágsz (még akkor is, ha tudod, hogy jónéhány évre vagy a házasságkötéstől), hasznos lenne, ha szembenéznél a találkozgatás céljával. Csak akkor kezdj el közeledni valakihez, ha már késznek érzed magad a házasságra.

Van valaki, aki nagyon tetszik!

A fenti tanácsok jól jöhetnek akkor, ha éppen nem érdekel senki. De mi van, ha már belezúgtál egy nem kereszténybe? Mi van akkor, ha kedves, vonzó és azt gondolod, hogy tiszteletben fogja tartani a hitbeli meggyőződésed?

Ha így érzel, emlékeztesd magad Isten jóságára. Istennek van egy terve az életedre vonatkozóan és türelmesnek kell lenned. Isten terve a sok közül mindig a legjobb. Kapcsolatba kezdeni egy nem kereszténnyel szinte mindig szívfájdalommal ér véget.

Egy barátom egy nem kereszténnyel randizik… mit tudok tenni?

Számos keresztény tini szemtanújává válik amint a barátai butaságot csinálnak és ilyenkor persze megpróbálnak segíteni. Az ilyen helyzetet mindig kezeld óvatosan. Nagyon fontos, hogy ne éreztesd a barátoddal, hogy a döntése miatt elítéled, kerülöd vagy nem látjátok szívesen a gyülekezetben. Finoman kérdezd meg tőle, hogy miért jár azzal a valakivel. Említs meg neki néhány szempontot ebből a cikkből. De ami még fontosabb, maradj vele kapcsolatban, bátorítsd, hogy maradjon elkötelezett a más keresztényekkel való kapcsolataiban és imádkozz érte. Akár az is lehet, hogy az új barátja/barátnője szintén megtér! Ha mégsem és szakítanak, ne kárhoztasd, hanem inkább szabadítsd fel arra, hogy mindenféle bűntudat nélkül visszatérjen a gyülekezetbe.

Mi van, ha jártam egy nem kereszténnyel és azt kívánom, bárcsak ne tettem volna?

Van, hogy hagyjuk az érzelmeink által vezéreltetni magunkat, ahelyett, hogy átgondolnánk a dolgokat és kérnénk Isten segítségét. De ha rossz döntéseket is hozunk, megnyugodhatunk, hogy ha kérjük Istent, mindig hajlandó megbocsátani. Sohasem késő, hogy újra elkezdjünk az Ő akarata szerint élni.

Még több

Új képek