Kamu hírek eltűnt és beteg gyerekekről – így verik át a jó szándékú embereket

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Egyre több átverős oldal működik a magyar internet kicsiny országában. Van itt minden, ami kell, kamu hírek eltűnt és beteg gyerekekről, a rákot egy pillanat alatt meggyógyító csodaszerekről. De olyan is akad, amikor azt akarják elhitetni, hogy a védőoltás halálos. Hatalmas pénzeket kaszálnak a rengeteg megosztás miatt a Google-hirdetésekből.
Manapság egyre több olyan, a Facebookon terjedő felhívásba lehet belefutni, amikben valaki eltűnt, beteg gyermekének, családtagjának felkutatásához vagy gyógyításához kér segítséget. Ezeknek a posztoknak azonban sajnos a döntő többsége kamu. E honlapok szerkesztői teljesen gátlástalanul verik át a naiv és segítőkész embereket. Csupán az motiválja őket, hogy a  megosztások és lájkok révén minél több reklámbevételre tegyenek szert. Mielőtt tehát megosztunk valamit, érdemes ellenőrizni néhány kattintással a hír hitelességét.
Aki hellyel-közzel aktív Facebook-felhasználó, már biztosan találkozott ilyen, vagy ehhez hasonló felhívásokkal:
“Szépen kérlek oszd meg! A kisfiam élete múlik rajta hányan osszák meg”
Ahhoz, hogy a kétségbeesett kérést hitelesebbé tegyék, még általában egy képet is csatoltnak, melyen egy kétségbeesett anyuka látható a kórházban fekvő beteg gyerekével. A posztokat aztán ezerszám osztják meg a jóérzésű eberek. Ezt azonban nagyon rosszul teszik. A felhívások valódiságát úgy tudják a legkönnyebben leellenőrizni, ha letöltik a képet, majd bemásolják a Google képkeresőjébe. Így szinte azonnal lelepleződnek a csalások. Bár a legújabb kamu hírben erre már figyeltek, be is húztak vele 21 ezer megosztást, bizonyára jól hozott az itt elhelyezett Google-hirdetés.
De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, a teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány kamu hirdetést:
Ez a bejegyzés számos  lájkvadász oldalra felkerült. A probléma csupán annyi, hogy a képen szereplő kislányt Sandra Cantunak hívják és 2009-ben lett gyilkosság áldozata az Egyesült Államokban. A nevét a keresőbe beírva bárki leellenőrizheti ezt az információt. Több száz cikk foglakozik az eltűnésével.
A szintén átverős portál Facebook-oldalán megjelent felhívásban Simon Laurát kereste édesanyja. Azonban a csatolt képen szereplő lányt nem így hívják. Eredeti neve Hannah Marie Amaro. Annyi igaz, hogy valóban eltűnt, de még tavaly augusztusban megtalálták egy atlantai hotelban. A tinit egy 28 éves férfi csábította el.
A fenti hírek mára azonban jórészt eltűntek az átverős weboldalakról. Ez azonban nem annak köszönhető, hogy belátták a tévedésüket. Csupán attól tartottak, hogy a Facebook a sok jelentés miatt törli a már több százezer lájkolóval rendelkező fiókjukat, ezt pedig bizonyára nem akarták megkockáztatni.

Minden nap más gyógyítja a rákot

De mindez csak a jéghegy csúcsa a kamuoldalak megosztásvadászatában. Ezeken az oldalakon ugyanis rendszeresen beszámolnak az orvostudomány legújabb kutatásainak legújabb eredményeiről is. Az Index például összegyűjtötte, hogy melyik nap épp mi gyógyítja meg a rákot.
Ami azonban ennél is sokkal aggasztóbb, hogy nem létező kutatásokra hivatkozva kampányolnak bizonyos oltások ellen. Ezek közül talán a légvérlazítóbb a Magyarországon évente több száz áldozatot szedő méhnyakrák elleni védőoltásról írták. Megglepő módon, ebben a cikkben is ott figyelnek a Google hirdetései…
A mindenfajta tudományos kutatást és tényt nélkülöző agymenést jellemző, hogy több mint 11 ezren osztották meg. Csak remélni lehet, hogy nem lesz olyan, aki ennek hatására utasítja vissza a védőoltást. Ha valaki esetleg nem hinne nekünk, az kérdezze meg bármelyik nőgyógyász szakorvost!

A hvg.hu összegyűjtött néhányat a lájkvadász weboldalak közül. A lista napról napra bővül és megközelítőleg sem teljes:

Best hír – best-hir.com
CikkElek – cikkelek.eu
Ezt figyeld – ezt-figyeld.com
Ezt nézd meg – eztnezdmeg.info
First Videó – first-video.net
Frankó – franko.info
Frenetikus – frenetikus.com
Hírkert – hirkert.info
Hírnap – www.hirnap.info
Legjava – legjava.com
Megdöbbensz – megdobbensz.info
Meglepő – meglepo.info
Mindenegyben blog – mindenegybenblog.hu
Minden egy helyen – mindenegyhelyen.info
Napi Humor – www.napi-humor.hu
NetHír – nethir.eu
Nyaralok.net – nyaralok.net
Szabadon Ébredők – szabadonebredok.info
Tudás Fája – tudasfaja.com
Tudnod kell – tudnodkell.info
Új Világtudat – ujvilagtudat.blogspot.hu
Vakarék – vakarek.info
Vattacukor – vattacukor.net

 

Jurenkó Ferenc képe

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Keresztény Hírek

Author Keresztény Hírek

More posts by Keresztény Hírek